Om man spør utlendinger om nordmenn, er det vel ikke altruisme som kommer først opp som tema. I stedet er det ord som sportsidioter, dårlige vinnere, dårlige tapere og olje-millionærer som de tenker først på. Det har likevel ikke alltid vært sånn, da Norge gikk fra å være et fattig land til å bli velstående. Mye av grunnen til at vi fortsatt har det godt her, er på bakgrunn av et altruistisk menneskesyn. Alle er like mye verdt og alle skal ha sjansen til å ta del i den nye rikdommen vi har fått.

Men de store økonomiske systemene førte fort til at mange nordmenn, veldig mange nordmenn, ble styrtrike over natta. Spesielt med tanke på vekten i boligmarkedet. Rundt midten av 90-tallet kunne man kjøpe en 100 kvm stor leilighet til noen hundre tusen kroner. I dag selges de for 2-3-4-5-6 millioner alt ettersom hvor den ligger. Altså økningen har noen steder vært 3 000 %.

Dette har gjort at fokus på altruisme, som betyr omtanke for alle mennesker og dyr, har stagnert og falt bort. I stedet har vi fått en legitim kultur som hyller det motsatte, nemlig egoismen. Vet den oppvoksende generasjonen egentlig hva altruisme er?

Hvordan viser denne mangelen på altruisme seg i dagens samfunn?

Unge tenker på karriere

De unge som vokser fram i dag har misforstått noe av det som hele skolen prøver å lære dem, nemlig at samfunnet er bygget opp på en solidarisk tankegang. De har kun sett filmer og serier om vanvittig rikdom og tenkt at dette vil jeg ha. Men det de ikke har fått med seg er at samfunnet ikke kan holdes opp med denne tankegangen.

Penger og atter penger

VI ser i dag at det er penger som betyr alt. Serier og media spinner på tanken om suksess, i stedet for å lage samfunn som er selvberget, solidariske og bærekraftige. Spiller man på mariacasinobonus.com/no/ vil man merke dette. Men å vinne her gir likevel muligheten til å starte sin altruistiske ferd. Penger skaper også tapere, enten det er middelklassen, fattige i u-land eller feilslåtte investeringer.

Vi vil vinne hele tiden

En annen ting er idretten. Det er vel og bra at norsk ungdom er aktive og vil holde seg i form. Men fokus på utstyr, treningsregime og tanken om å være best, overskygger den frie gleden ved å trene. Det går så langt at ungdom doper seg, tar operasjoner og jukser for å se best mulig ut. Vinnerkultur skaper vinnere og egoister.

Fremmedhat

Fremmedhat bygger på en frykt. For dem som er annerledes er også farlig. Dette er en svært farlig tanke som kan føre til slike forhold vi ser i verden i dag. Det verste er at dersom de unge fikk opp øynene, kunne de se at verden har vært slik før også. Mange ganger, og den vanligste måten å løse problemene på var krig. Dette er hverken bærekraftig, altruistisk eller noe vi vil identifisere oss med.

Neddynget i gjeld

Mange samfunn er bygget rundt de filosofiske retningslinjene om belønning og straff. Man mener at mennesker ikke vil yte til samfunnets beste dersom de får valget om å gjøre det motsatte. En metode å kontrollere folket på er gjennom å skape et behov. Behovet kan være å bli kvitt dyr gjeld. Gjeld skaper arbeidsmoral, som igjen holder samfunnets hjul i gang.